Sustavi i načini planiranja materijala u Proizvodnji

10.10.2022

Sustavi i načini planiranja materijala u Proizvodnji

Za planiranje proizvodnje potrebno je puno loptica kojima moramo žonglirati istovremeno. Neki od loptica su ljudski resursi, resursi strojeva, zatim imamo dobavljače, imamo vlastito skladište gdje uvijek pokušavamo smanjiti zalihe, a pritom ne bi htjeli napraviti zastoj u proizvodnji.

Zasad eliminirajmo ostale aspekte planiranja proizvodnje i fokusirajmo se na naš naslov – planiranje materijala u Proizvodnji. Ne brinite, žongliranje nabavom, skladištima i proizvodnjom i njihovim rokovima je dovoljno posla.

 

Primjeri materijala

Kako bi što lakše dočarali problem planiranja uzmimo za primjer najjednostavniji primjer – proizvodnja stola.

Stol se sastoji od svega 3 komponente: ploha, 4 noge i 8 vijaka. Jednostavno, zar ne?

Vijke nabavljamo od našeg dobavljača, dok plohu i noge radimo od sirovine – drva. Međutim i ta sirovina nam dolazi u 2 oblika, kao ploča spremna za lakšu obradu i kao kvadar punog drveta spreman za glodanje i brušenje do finalnog izgleda noge.

 

Primjer make-to-stock

Kako bi svijet bio lakši u proizvodnji kada bi radili kao trgovina, nabavi i preprodaj. Takav je naš prvi primjer. Kupac je prihvatio ponudu i sada sve što trebamo provjeriti stanje zalihe i isporučiti stol. Imamo na zalihi, isporučujemo u što kraćem roku. Negativna strana je što smo već uložili novac u proizvodnju stola, za koju možda ne znamo kada ćemo prodati (prognoza?), ali nemamo kratkih serija proizvodnje i nemamo konstantnih malih nabavka sirovina za proizvodnju stola.

 

Primjer make-to-order-1

U slučaju da naš stol treba proizvoditi, trebamo proći našu sastavnicu proizvoda i provjeriti da li imamo svih potrebnih komponenti za proizvodnju. Skladište javlja da imaju dovoljno vijaka, gotovih noga i ploha za proizvodnju. Izvrsno, uzimamo najbliži mogući slobodan datum početka radnog naloga i sad imamo planirani materijal i radni nalog.

Primjer make-to-order-2

Ponovno dolazi narudžba za stolove, ali ovaj put nam nedostaje vijaka na skladištu. Vijci nam nisu bili na nikakvom skladišnom režimu zaliha, te sada moramo komunicirati prema nabavi da provjeri dostupnost istih.  Dobavljač isporučuje vijke za 3 dana i možemo nesmetano krenuti u proizvodnju nakon tog događaja.

 

Primjer make-to-order-3

U našem trećem primjeru  imamo vijke na skladištu, ali nemamo niti ploha niti noga. U ovome slučaju moramo provjeriti kada naša proizvodnja može proizvesti plohe i noge kako bi planirali sastavljanje stola. Pošto je stroj za rezbarenje dosta opterećen, te noge neće biti napravljene kroz 15 dana, to je najbliži dan za početak radova na sastavljanju stolova.

 

Primjer make-to-order-4

U našem posljednjem primjeru, šta može poći po krivu, pošlo je. Nema vijaka, nema plohe i noga, a nema niti sirovine za proizvodnju plohe i noga. Sada nabava morati provjeriti dostupnost drvne građe, mora provjeriti vijke, proizvodnja mora provjeriti kada bi mogli proizvoditi plohu i noge, a sve to nakon nabave građe, i tek onda se može dati rok za sastavljanje stola.

 

(Pre)široka slika

Kako bi samo planirali proizvodnu jednog stola, morali smo provjeriti stanje u skladištu, rokove  dobavljača, rokove i kapacitete proizvodnje. Često ogromna količina podataka koja je u opticaju je nemoguća za ispratiti samo ljudskim kapacitetima te se poseže za softverskim rješenjima.

Unutar ERP softwarea FactorOne, navedeni koraci su jasno raščlanjeni po vremenskoj skali koji bi trebala pomoći korisniku da bolje planira materijal.

Ulazni parametri su:

  1. Potvrda narudžbe kupca i rok
  2. Narudžbenica dobavljaču i rok
  3. Interna proizvodnja i rok
  4. Raspoloživo stanje skladišta

 

Isporuka direktno s skladišta

U stvarnome vremenu dok korisnik izabire artikl za isporuku, prikazuje se informacija za dostupnost. Ukoliko na skladištu nema artikla za isporuku, korisnik kreira Nalog za proizvodnju (ne brkati s radnim nalozima).

zahtjevnica

Proizvodnja

Ukoliko je korisnik prebacio Potvrdu narudžbe u Nalog za proizvodnju, priprema proizvodnje priprema dokumentaciju i upisuje sastavnicu/normativ ili tehnologiju/rutu za proizvodnju artikla.

Artikl može biti tražen s više izvora, direktno od kupca ili kao poluproizvod koji koristimo u našoj proizvodnji.

 

Izgled Planera materijala i programu. Dakle, za određeni artikl, počinjemo tjedan 8 s Trenutnim stanjem skladišta od 3 komada. Planiramo proizvoditi 200 komada u tjednu 8, tjedan ćemo završiti s 203 komada na skladištu.

planiranje materijala u proizvodnji

Količina 203, na kojoj smo završili tjedan 8, sad prelazi kao „Projicirano stanje zalihe“ u tjednu 10 (softver ne prikazuje tjedne za koje nema nikakve promjene).

Od 10. do 15. tjedna imamo traženje/trebovanje ovog artikla, bilo kao isporuka kupcu ili kako komponenta u proizvodnji drugih artikala. Software bilježi da u tjednu 15 će doći do problema u planiranju materijala i obilježava crvenom bojom tjedan. Na taj način znamo do u tjednu 15 za navedeni artikal moramo ili proizvesti količinu ili napraviti narudžbenicu dobavljaču s rokom tjedna 15.

 

Just in time

U slučaju da vi i vaši dobavljači su toliko dobro organizirani, moguće je raditi i dostave materijala direktno od dobavljača na proizvodnu liniju kako bi izbjegli skladištenje robe i dodatnu kompleksnost veličine i roka narudžbe.

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.