Kako pravilno otvoriti artikl korišten u Proizvodnji, Prodaji…?

10.10.2022

Kako pravilno otvoriti artikl korišten u Proizvodnji, Prodaji…?

Nakon odrađenih početnih koraka implementacije ERP sustava, kao što su definiranje ciljeva i izlaznih podataka, odabira ERP sustava, vrijeme je za kreiranje osnovnih registara za rad bez kojih niti jedan ERP sustav ne radi. Jedan od najvažnijih registara i srce vašeg ERP sustava su artikli.

Definiranje imena artikla je poprilično jednostavan posao, trebali bi unijeti naziv artikla u za to predviđeno polje. Artikl bi trebao biti jedinstven i jednoznačno sugerirati o kojem se fizičkom objektu radi. U teoriji zvuči jednostavno i možda bi i bilo da naši artikli ne narastu na tisuće jedinica i kolegica koja je do jučer otvarala artikle je 15 dana na godišnjem odmoru.

Slatki primjer

Uzmimo na primjer da proizvodimo ili čak prodajemo čokoladu u našem poduzeću. Da vidimo od čega se sastoji naš primjer:

otvaranje artikala

Naš jednostavan artikl ima sve 4 riječi i kada bi ja osobno otvarao, otvarao bi ga baš ovako. Međutim, to nije garancija da kolegica ne bi pomislila da će na prvo mjesto staviti Proizvođača i ispremješati način nomenklature artikala. Tako smo mogli imati dvostruki artikl za isti proizvod. Zapravo, broj kombinacija kako smo mogli otvoriti artikl je 1*2*3*4 = 24. Dakle, mogli smo otvoriti artikl na 24 različita načina. Možda smo mogli otvoriti i artikl s točnim redosljedom, ali smo možda udarili dvaputa tipku Razmak na našoj tipkovnici i dobili smo opet isti problem.

Ovaj članak nije napisan radi eliminacije ružno definiranih proizvoda, zato ostanite do kraja teksta da upratite zašto je ovo važno!

Kreiranje ručne procudure i automatizacija iste

Kada imamo zahtjev od klijenta za izmjenama unutar softwarea, savjetujemo da se prvo isproba ručni način procedure, tj. da ručno zavrte par puta proces prije nego ga primijenimo u softwareu. U ovome slučaju bi morali definirati redoslijed nomenklature, koji mi nazivamo RAZINE. Dakle, unutar Razine Proizvođača bi bili Milka, Dorina, itd. i ova razina mora imati neki redoslijed pojavljivanja.

Ove ručne procedure su posebno popularne u prodaji auto dijelova, gdje imamo desetine tisuća artikala, počevši od Proizvođača, Modela, Godine, Djela automobila, Boje… Neki red tu mora postojati kako bi artikli uvijek imali isti raspored riječi unutar imena, što će donijeti lakšu pretragu i smanjiti mogućnost dupliranja artikala.

Automatizacija procedure u ERP-u FactorOne

Prvo što se dogovori unutar poduzeća jest točan redoslijed RAZINA. Primjer:

 

Unutar svake razine otvorimo kategoriju. Primjer razine 4 (Proizvođači):

 

Kreiranje jedinstvenog artikla koji uvijek ima isti raspored, dodajući mu prvo grupu proizvoda:

Dakle, na našoj primarnoj grupi izaberemo Top grupu. Software bilježi svaki naš odabir (važno)! U generiranome nazivu još nemamo ništa jer smo tek izabrali grupu. Broj grupa je – neograničen.

Izabiremo na proizvodima čokoladu:

Kreće generiranje proizvoda (desno dole).

Idemo dalje, izabiremo proizvođača:

Zatim i veličinu i Dodatni opis. I imamo pravilno otvoren artikl uvijek s istim nazivom i znamo da je jedinstven.

Ako smo na jednoj razini izabrali 2 kategorije, onda imamo i 2 artikla, npr:

 

Čemu tlaka?

Krucijalni stvar kod otvaranja artikala na ovaj način je to što smo svakom otvorenom artiklu pridružili kategoriju.

Dakle, ukoliko želim vidjeti izvještaj Proizvodnje ili Prodaje kategorije „Milka“, svi moji keksići, čokolade i cijeli asortiman Milka će se pojaviti u programu. Ili kao uzmem veličinu 150g, mogu vidjeti sve konzerve, čipseve, čokolade itd. koji su prethodno imali izabranu tu veličinu.

 

Na ovaj način, svaka vaša riječ je zasebna grupa po kojoj možete imati vlastite izlazne izvještaje i pivotirati ih u neslućenim kombinacijama.

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.