Kako kapacitirati i planirati proizvodnju u FactorOne?

10.10.2022

Kako kapacitirati i planirati proizvodnju u FactorOne?

Već smo pisali o različitim mogućnostima kapacitiranja i planiranja proizvodnje, te o ulaznim parametrima potrebnima za uspješno kapacitiranje. Sada ćemo vidjeti i na primjeru stvarnih proizvoda kako bi to napravili u FactorOne.

Potvrde narudžbe i Zahtjev za proizvodnju

Naš prodajni proces može se odvijati na više načina, ali svima je zajedničko da kreću od Potvrda Narudžbe. Na taj način ćemo imati informaciju o ukupnoj potrebi proizvoda od strane kupaca.

Potvrda narudžbe može imati 3 pravca:

  1. Isporuka sa zaliha (Potvrda narudžbe => Račun)
  2. Potrebno naručiti od dobavljača (Potvrda narudžbe => Nalog za nabavu)
  3. Potrebno proizvesti (Potvrda narudžbe => Zahtjev za proizvodnju)

Potrebno je naglasiti da FactorOne prilikom unosa Potvrde narudžbe daje mogućnost provjere skladišta  i kapaciteta, ali to ćemo ostaviti za neki drugi članak.

Ovaj članak će obraditi samo treći scenarij – Potrebno proizvesti.

Zahtjev za proizvodnju (Zahtjevnica)

Zahtjevnica za proizvodnju izgleda kao preslika Potvrde narudžbe, samo je Zahtjevnica lišena financijskih podataka, te osnovnim informacijama o kvaliteti podataka kao što su normativi/sastavnica i tehnologija proizvodnje, bez kojih ne možemo imati kapacitiranje. Ukoliko nema potrebnih podataka, možemo ih lako definirati.

Također postoji provjera crteža/dokumentacije za proizvodnju. FactorOne omogućava neograničen broj privitaka koji se dalje distribuiraju kroz proizvodnji lanac. Ukoliko svi proizvodi nemaju definirane sastavnice i tehnologije, FactorOne ne dopušta kreiranje Radnih naloga. Aktiviranjem bar-kod polja se otvara detaljno proizvod, gdje možemo dodati novu sastavnicu (BOM) i tehnologiju (Routing). Proizvod može imati više Tehnologija i normativa/sastavnica.

Korisnik definira sve materijale potrebne za proizvodnju u raznim količinama.

Ovako izgleda tehnologija. Ukoliko naš stroj (Farbara 3) je kapacitiran u seriji, možemo upisati postotak serije, ukoliko je vremenski, upisujemo vrijeme izrade jednog komada i vrijeme pripreme serije.

Tipovi kapaciteta strojeva

Trebamo još definirati i naše strojeve kako bi imali njihov vrh kapaciteta.

FactorOne dopušta 4 tipa grubog kapacitiranja, Vremenski, Maseni, Serijski i Komadni.

U ovome slučaju stroj “Pila” i njeni djelatnici efektivno rade 7 sati smjena traje 8 sati(ručak, paljenje stroja…)

Isto radimo i za ostale tipove kapaciteta.

Sada možemo reći da naša Pila radi od ponedjeljka od petka u 2 smjene. Međutim petkom radimo skraćeno te dajemo svega 90% (12,6h dnevno) kapaciteta našoj pili.

Ovaj predložak tjednog/sedmičnog kapaciteta će se primijeniti od 26.4 do 26.8 u programu.

Fino podešavanje kapaciteta

Ukoliko imamo bilo kakav planirani neradni dan, isto možemo podesiti u dnevnom Finom podešavanju kapaciteta.

Pregled kapaciteta

Napokon možemo uživati u plodovima svog rada. Svaki lansirani radni nalog će sada automatski zauzeti naš stupac kapaciteta, a svaka točka na liniji predstavlja naš vrh kapaciteta i to raspoređeno po tjednima koji dolaze (grubo kapacitiranje).

Na slici možemo vidjeti prijenos kašnjenja radnih naloga koji su planirani a nisu odrađeni (Kašnjenje), označenih crveno. Oni se uvijek prikazuju u trenutnome tjednu.

Zelenom bojom su označeni Radni nalozi koji planirani u zadanome tjednu.

Žuto i ljubičasto su označene rezervacije kapaciteta, potrebne za dugoročne projekte koji se ponavljaju. Rezervacijom se zauzima kapacitet (žuta boja) a prilikom zauzimanja te rezervacije radnim nalozima, taj dio prelazi u ljubičastu boju (iskorištena rezervacija). Tako možete pratiti i vaše ugovorene količine i eventualna odstupanja u narudžbama kupaca. Detaljnije o tome u budućim člancima.

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.