Artikli

Jedan od najvažnijih registara i srce svakog ERP sustava su artikli. Definiranje artikala čini se dosta jednostavan posao, trebali bi unijeti naziv artikla u za to predviđeno polje. Artikl bi trebao biti jedinstven i jednoznačno sugerirati o kojem se fizičkom objektu radi. U teoriji zvuči jednostavno i možda bi i bilo da naši artikli ne narastu na tisuće jedinica.

Uzmimo na primjer da proizvodimo ili čak prodajemo čokoladu u našem poduzeću. Da vidimo od čega se sastoji naš primjer:

Naš jednostavan artikl ima sve 4 riječi i kada bi ja osobno otvarao, otvarao bi ga baš ovako. Međutim, to nije garancija da kolegica ne bi pomislila da će na prvo mjesto staviti Proizvođača i ispremiješati način nomenklature artikala. Tako smo mogli imati dvostruki artikl za isti proizvod. Zapravo, broj kombinacija kako smo mogli otvoriti artikl je 1*2*3*4 = 24. Dakle, mogli smo otvoriti artikl na 24 različita načina. Možda smo mogli otvoriti i artikl s točnim redoslijedom, ali smo možda udarili dva puta tipku Razmak na našoj tipkovnici i dobili smo opet isti problem. Kako bi se riješili navedenih problema upoznati ćemo vas sa načinom otvaranja artikala u FactorOne.

Konfigurator artikla je alat za otvaranje novih artikl. Korištenjem ovog alata onemogućeno je otvaranje duplih artikala a nazivi artikala su složeni istim redoslijedom. Ako odaberete posljednje s padajućeg izbornika kao na slici ispod

Slika: Artikli

odnosno „Konfigurator artikla“ prikazati će vam se ekran konfiguratora (kao na slici ispod) gdje na brz i jednostavan način možete generirati jedan ili više novih artikala.

U konfiguratoru artikala sa lijeve strane nalaze se razine konfiguratora a svaka od razina ima svoje kategorije (desna strana). Kada kliknete na neku razinu, s desne strane prikazati će vam se kategorije artikla za odabranu razinu. „Šetajući“ se kroz razine i birajući kategorije iz određene razine na kraju se vaš novi artikl sastoji od kategorija koje ste prethodno označili. Kategoriju artikla birate klikom na kvadratić ispred naziva kategorije.

U slučaju da ne postoji željena kategorija, u gornjem dijelu nalazi se gumb za kreiranje nove kategorije. Uz naziv i oznaku nove kategorije možete unijeti i dodatne parametre kao što je težina, visina, obujam i sl. (ako je dopušten unos dodatnih parametara za odabranu razinu).

U donjem lijevom kutu ekrana prikazuju vam se kategorije koje ste prethodno odabrali (broj 1 na slici ispod) dok u donjem desnom kutu ekrana prikazati će vam se naziv jednog ili više artikala koji generirate (broj 2 na slici ispod).

Klikom na gumb „Pregled artikala za generiranje“ (pokazano strelicom) otvoriti će se ekran sa popisom svih artikala koji su spremni za generiranje.

U ovom dijelu vidimo sve artikle koje smo odabrali prema željenim kategorijama u prethodnim koracima. Uz nazive artikala te dodatne parametre (duljina, težina…) prikazano je polje koje prikazuje  da li je artikl moguće generirati (postoji li već isti artikl?), polje u kojem možete odabrati grupu za fakturiranje artikla te polje (s lijeve strane) u kojem birate da li želite generirati određeni artikl s popisa ili ne. Klikom na „Spremi generirane artikle“ odabrani artikli spremiti će se u bazu svih artikala.

NAPOMENA: Detaljan opis generiranja artikala možete vidjeti na:

Tutorial generiranja artikla:

Otvorite tutorial u novom tabu

Lista postojećih artikala prikazana je na slici ispod.

Slika: Popis svih artikala

Na slici možete uočiti prikaz naziva artikla u prvom stupcu, te ostale podatke o artiklu prikazane po stupcima. Kada odaberete željeni zapis, isti možete uređivati, brisati ili dodati novi podatak, koristeći prikladne gumbe kao na idućoj slici.

Detaljnije o mogućnostima ovih gumbova možete vidjeti na:

Pretraga i uređivanje zapisa u FactorOne

Dvostrukim klikom na željeni artikl otvoriti će se ekran na kojem se nalaze podaci o artiklu, raspoređeni po sekcijama u gornjem dijelu ekrana (slika ispod).

Slika: Informacije o artiklu

Kretanjem kroz sekcije artikla prikazati će se podaci za otvoreni artikl.

Kada odaberete željenu sekciju, istu možete uređivati, brisati ili dodati novi podatak, koristeći prikladne gumbe kao na idućoj slici.

Sastavnica je popis sirovina i materijala od kojih se sastoji i proizvodi neki proizvod. Klikom na Artikli (prikazano na slici )

Slika: Artikli

prikazati će se ekran za uređivanje sa popisom svih artikla kao na slici ispod.

Slika: Sastavnice

Dvostrukim klikom miša otvorite artikl kojem želite dodijeliti sastavnicu. Nakon otvaranja artikla prikazati će vam se ekran kao na slici ispod.

Odaberite dio koji se odnosi na Sastavnicu gdje možete dodijeliti sastavnice za otvoreni artikl.

Možete uočiti da otvoreni artikl u svojoj sastavnici sadrži tri artikla. Ako artikl nema definiranu sastavnicu, potrebno je da kliknete na mali znak (+) ispod naziva artikla u zelenom okviru. Nakon toga, klikom na gumb Dodaj stavku dodajete željenu sastavnicu sa popisa koji se prikaže u donjem desnom dijelu ekrana kada kliknete na novootvoreno polje u stupcu „Naziv artikla“.

Slika: Izbor sastavnice

Također možete unijeti i ostale parametre, raspoređene po stupcima. Ako želite ukloniti sastavnicu, označite je te kliknite na gumb „Ukloni stavku“.