Potražnice

Potražnica je dokument kojim se potražuje određeni popis robe na pogon ili liniju s točno određenim datumom isporuke, radi daljnjeg procesa obrade navedene robe.

Na ekranu FactorOne u dijelu Proizvodnja nalazi se dio Potražnice (pull).

Slika: Proizvodnja – Potražnice

Klikom na navedeno polje, otvara vam se ekran sa popisom postojećih potražnica odnosno kreiranje, brisanje i pretragu koristeći prikladne gumbe u gornjem lijevom kutu ekrana.

Slika: Popis potražnica

Da bi ste kreirali novu potražnicu, klikom na znak + u gornjem lijevom kutu ekrana otvara se ekran za unos potrebnih podataka za kreiranje nove potražnice.

Slika: Ekran za unos potražnice

Na slici možete uočiti obavezna polja označena znakom „x“ u crvenom kvadratiću kako bi mogli spremiti dokument.

  • Polje „S pogona“ označava pogon ili liniju s kojega potražujete robu.
  • Polje „Za pogon“ označava pogon ili liniju na koji potražujete da se roba isporuči.
  • „Datum isporuke“ označava dan na koji želite da se isporuči tražena roba.

Pažnja:

U zaglavlju dokumenta vrijedi obratiti pažnju na polje „Parametar 1“ koje možete koristiti kao kriterij (ovisno o djelatnosti tvrtke) prema kojem potražujete određenu robu sa pogona ili linije.

Nakon što popunite navedena polja u zaglavlju, klikom na „Uvezi naloge“ prikazati će vam se ekran popisa robe (prikazane po recima tj. radnim nalozima) sa pogona kojeg ste odabrali (slika ispod).

Slika: Popis robe za prijenos

Na ovom ekranu nalazi se popis robe s pogona kojeg ste odabrali (prema određenom kriteriju). Svaki redak predstavlja jedan radni nalog (prethodno opisano u dokumentaciji) na kojem se nalazi artikl sa pripadajućom tehnologijom i izvršenjima.

U stupcima se nalaze osnovni podaci kao što su naziv, broj naloga, vezna oznaka, partner koji je naručio robu i sl.

Raspoloživa količina označava dostupnu količinu koja se može isporučiti na odabrani pogon, dok u stupac „količina za isporuku“ upisujete količinu robe koju želite isporučiti na pogon ili liniju.

Uz raspoloživu količinu, nalazi se i polje količina – koja raspoloživu količinu artikla pretvara u drugu jedinicu mjere.

Napomena:

Kako ne bi pojedinačno upisivali količinu za isporuku, klikom na gumb u gornjem desnom kutu „Preuzmi sve“ automatski će se preuzeti maksimalna raspoloživa količina za svaku stavku (redak). Suprotno, gumb „Poništi“ vratit će količinu za isporuku na nulu ako ste upisali vrijednosti u navedeno polje.

Nakon toga, klikom na „Prijenos“ roba ili radni nalozi se prenose na potražnicu.

Slika: Roba na potražnici

Stupac „Isporučena količina“ popunjava linija ili pogon s koje dolazi roba, budući da roba koja se isporuči ne mora biti jednaka traženoj robi.

Nakon što se artikli ili roba obrade, klikom na „Zatvori naloge“ zatvoriti će se svi nalozi koji se nalaze na potražnici.

Iz potražnice možete generirati međuskladišnicu kako bi robu prenijeli sa jednog skladišta na drugo. Klikom na Generiraj pojaviti će se ekran na kojem je potrebno odabrati skladište iz kojeg prenosite robu te skladište na koje prenosite robu. Nakon što ste odabrali skladišta, klikom na generiraj kreira se međuskladišnica koju možete spremiti.

Slika: Prijenos iz potražnice

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.