Nalog za nabavu

Osnovni zadatak naloga za nabavu je opskrbiti tvrtku sirovinama, građevinskim materijalima, pomoćnim materijalima, strojevima, aparatima itd.

Autor naloga za nabavu može biti korisnik koji ima prava za narudžbu, a može definirati točan artikl iz liste artikala, ili opisno definirati potreban artikla, kojemu ime će dati nabava , nakon što pristignu ponude.

Primjerice, ako je uočena potreba nabavljanja neke robe/materijala, nalogodavac koji naručuje robu/materijal kreira nalog te ga prosljeđuje odjelu Nabave. U odjelu Nabave djelatnici prikupljaju ponude te šalju upit dobavljačima. Nakon što roba/materijal stigne u tvrtku kreira se dokument o zaprimanju robe.

Klikom na opciju Nalozi za nabavu

Slika: Nalog za nabavu – izbornik 

otvara vam se ekran sa popisom postojećih naloga za nabavu kao na slici ispod.

 

Slika: Nalog za nabavu 

Ako želite kreirati novi nalog za nabavu za vaš odjel klikom na znak (+) u gornjem lijevom kutu otvoriti će vam se ekran za kreiranje novog naloga za nabavu kao na slici ispod.

Slika: Nalog za nabavu – edit 

Klikom na Dodaj unosite potrebne stavke (artikle) na nalog. Artikl birate u polju Naziv artikla ako isti postoji u bazi. U suprotnom, glavne karakteristike artikla unosite u Opis artikla. Za artikl unosite potrebnu količinu i jedinicu mjere. Privitak kao što su ponude, slike artikla i sl. možete učitati da bi opisali navedeni artikl.

Na prethodnoj slici možete primijetiti kako se u polju „Naziv artikla“ nalaze znak + (klikom na plus otvara vam se ekran za unos novog artikla) i mali znak kao povećalo (ako je artikl već odabran klikom na navedeni znak možete otvoriti ekran artikla i pogledati sve podatke o tom artiklu ili urediti određene podatke).

Polja u zaglavlju dokumenta „Dobavljač 1, 2, 3“ možete unijeti ako poznajete dobavljača vašeg artikla, da bi olakšali posao djelatnicima u odjelu nabave.

Nakon što unesete artikle, status promijenite iz „Pripreme“ u „U obradi“ te spremite dokument klikom na gumb u gornjem lijevom kutu. Time je vaš posao završen, ne možete dodavati stavke,  a nalog poslan u odjel  Nabave koji  dalje obrađuje dokument.

Nakon što nabava obradi vaš nalog, točan datum isporuke vaših stavki možete vidjeti klikom na malu ikonu označenu plavim okvirom kao na slici ispod.

 

Na početnom ekranu imate mogućnost ocijeniti dobavljača odnosno njegove karakteristike kao što su cijena, kvaliteta i dr. koje kasnije možete koristiti prilikom kreiranja izvještaja ili analiza partnera (prikazano na idućoj slici).

Slika: Ocjena dobavljača

Ako nalog sadrži veći broj stavki koje se često nabavljaju, postoji opcija „kloniranje“. Opcija kloniranje naloga omogućuje nalogodavcu da nalog sa navedenim stavkama jednim klikom miša transformira u novi nalog sa identičnim stavkama (koje može uređivati) te ga pošalje u daljnju obradu.

Na prikazu naloga za nabavu, klikom na broj narudžbenice možete otvoriti istu te pogledati detalje narudžbe. Isto tako, polje „Datum isporuke“ predstavlja datum spremnosti robe za isporuku koji možete vidjeti na listi svih naloga za nabavu (prethodna slika) ili otvaranjem narudžbenice ako stavke sa narudžbe dolaze u različitom vremenskom periodu.

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.