Artikli

Jedan od najvažnijih registara i srce svakog ERP sustava su artikli. Definiranje artikala čini se dosta jednostavan posao, trebali bi unijeti naziv artikla u za to predviđeno polje. Artikl bi trebao biti jedinstven i jednoznačno sugerirati o kojem se fizičkom objektu radi. U teoriji zvuči jednostavno i možda bi i bilo da naši artikli ne narastu na tisuće jedinica.

Uzmimo na primjer da proizvodimo ili čak prodajemo čokoladu u našem poduzeću. Da vidimo od čega se sastoji naš primjer:

Naš jednostavan artikl ima sve 4 riječi i kada bi ja osobno otvarao, otvarao bi ga baš ovako. Međutim, to nije garancija da kolegica ne bi pomislila da će na prvo mjesto staviti Proizvođača i ispremiješati način nomenklature artikala. Tako smo mogli imati dvostruki artikl za isti proizvod. Zapravo, broj kombinacija kako smo mogli otvoriti artikl je 1*2*3*4 = 24. Dakle, mogli smo otvoriti artikl na 24 različita načina. Možda smo mogli otvoriti i artikl s točnim redoslijedom, ali smo možda udarili dva puta tipku Razmak na našoj tipkovnici i dobili smo opet isti problem. Kako bi se riješili navedenih problema upoznati ćemo vas sa načinom otvaranja artikala u FactorOne.

Konfigurator artikla je alat za otvaranje novih artikl. Korištenjem ovog alata onemogućeno je otvaranje duplih artikala a nazivi artikala su složeni istim redoslijedom. Ako odaberete posljednje s padajućeg izbornika kao na slici ispod

Slika: Artikli

odnosno „Konfigurator artikla“ prikazati će vam se ekran konfiguratora (kao na slici ispod) gdje na brz i jednostavan način možete generirati jedan ili više novih artikala.

U konfiguratoru artikala sa lijeve strane nalaze se razine konfiguratora a svaka od razina ima svoje kategorije (desna strana). Kada kliknete na neku razinu, s desne strane prikazati će vam se kategorije artikla za odabranu razinu. „Šetajući“ se kroz razine i birajući kategorije iz određene razine na kraju se vaš novi artikl sastoji od kategorija koje ste prethodno označili. Kategoriju artikla birate klikom na kvadratić ispred naziva kategorije.

U slučaju da ne postoji željena kategorija, u gornjem dijelu nalazi se gumb za kreiranje nove kategorije. Uz naziv i oznaku nove kategorije možete unijeti i dodatne parametre kao što je težina, visina, obujam i sl. (ako je dopušten unos dodatnih parametara za odabranu razinu).

U donjem lijevom kutu ekrana prikazuju vam se kategorije koje ste prethodno odabrali (broj 1 na slici ispod) dok u donjem desnom kutu ekrana prikazati će vam se naziv jednog ili više artikala koji generirate (broj 2 na slici ispod).

Klikom na gumb „Pregled artikala za generiranje“ (pokazano strelicom) otvoriti će se ekran sa popisom svih artikala koji su spremni za generiranje.

U ovom dijelu vidimo sve artikle koje smo odabrali prema željenim kategorijama u prethodnim koracima. Uz nazive artikala te dodatne parametre (duljina, težina…) prikazano je polje koje prikazuje  da li je artikl moguće generirati (postoji li već isti artikl?), polje u kojem možete odabrati grupu za fakturiranje artikla te polje (s lijeve strane) u kojem birate da li želite generirati određeni artikl s popisa ili ne. Klikom na „Spremi generirane artikle“ odabrani artikli spremiti će se u bazu svih artikala.

NAPOMENA: Detaljan opis generiranja artikala možete vidjeti na:

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Prihvaćanjem kolačića, pristajete na naše uvjete.